Vælg en side

Gustav Skifte, 71 år, var egentlig gået på pension efter et langt arbejdsliv først som fisker, sømand og siden mangeårig havnemester i Nuuk, men så åbnede muligheden sig for et job som service-tekniker ved Arktisk kommando I Nuuk.

Det er et fantastisk job med mange gode kollegaer og et spændende miljø, som han håber han kan lokke flere grønlændere med ind i.

En anden fordel ved jobbet er, at han er på land, det var især barnebarnet Marie, eller Maila på grønlandsk som bad sin morfar om at blive hjemme, og han værdsætter og elsker familielivet. Han tog også Maila med, da hun kun var 5 år, og sammen med landsstyreformand Kim Kielsen åbnede de to den nye containerhavn i Nuuk.

Gustav har fulgt havnens og fiskeriet udvikling og fortæller her om ændringerne og klimaet, men også om drengen fra Maniitsoq, som kom på efterskole, sømandsskole og hvordan han måtte bryde familietraditionen for at bevare sin selvstændighed.

Forsvarets aktiviteter i og omkring Grønland og Færøerne ledes af Arktisk Kommando. Arktisk Kommando blev oprettet i 2012, da Grønlands Kommando og Færøernes Kommando blev sammenlagt til én kommando.

Arktisk Kommando fungerer også som forbindelsespunkt og koordinator i samarbejdet mellem Forsvaret og de lokale myndigheder.

Arktisk Kommando ligger i Nuuks gamle havn. En stor blå bygning med antenner og sendere på taget, og altså også et møderum med ventilation, som kan høres her under samtalen med Gustav Skifte. Gustav har omkring 75 civile og militære kollegaer i Nuuk.