Vælg en side


I mere end 40 år har Hansine Broberg Geisler, 71 år, boet i den grønlandske hovedstad. Hun har arbejdet i butik som ekspedient og som vinduesdekoratør, og så kender hun alle. Hansine har fulgt udvikling i byen.
Hun har stadig et par private rengøringsjob, og så er hun udlejer. Hver sommer åbner hun sit hjem for turister og synes, det er sjovt og underholdende at få besøgende fra Kina og USA. Hansine nyder det så meget, at hun nu taler engelsk med sin gæster og hygger om dem med sin egen æblekage.
Adressen er Blok 14, smukt beliggende højt over den gamle del af byen, men samtidig en af Nuuks nedslidte bolig-karreer. Hansine Broberg Geisler er utilfreds med blokkens tilstand. Den er nedslidt, og man har lovet snarest at renovere og sætte i stand – et arbejde, der begyndte i 2007, fortæller hun.
Der sker bare ikke rigtig noget, mener Hansine.
Der er varmt, farverigt og hyggeligt indenfor hos Hansine i det hjem, hun har indrettet og holder i pertentlig orden, ligesom hun har et praktisk håndelag og selv kan holde møblerne ved lige.
Hansine er fra Godhavn. Hun er tredje barn ud af en børneflok på syv. Og en måned efter hendes konfirmation blev hun sat på båden til Danmark. Hun skulle i huset hos sin tidligere lærer, som var gift med en grønlænder. Men i stedet kom Hansine i huset i Esrum og senere i Hillerød.
Det var nogle sjove og festlige år blandt andet med et kostskole-ophold, gode veninder, sjove fester – og det første kys.
Hansine fik en datter i Grønland midt i en travl tid, da hun kom i handelslære. Hun måtte rejse fra datteren i halve år ad gangen for at passe sin uddannelse, og det var hårdt. Det var også et stort personligt slag, da Hansine mistede datteren i en alt for ung alder. Det er en sorg, hun bærer med sig. I dag holder hun sammen med barnebarnet, Christa, som bor hos Hansine, mens hun arbejder i Nuuk.
Som en af dem, der har stået i forretning i mere end 40 år, så kender Hansine næsten alle i byen. Og alle kender hende. Hun møder hele tiden nogle som hilser på. Der er sket meget med Grønlands hovedstad igennem årene, endnu flere butikker, et center og masser af mennesker er kommet til. Engang imellem tager hun ud at sejle med nogle veninder, og det hænder også, at hun fisker. Ikke fordi hun kan lide fisk. Hun er faktisk holdt op med at spise fisk, og der skal ingen bestemme over hende.
Kom med på besøg i Hansine Broberg Geislers hyggelige lejlighed og hør om barndommen i Godhavn, ungdommen i Danmark, og de mange år bag disken i Nuuks butikker, samt hvordan en aktiv pensionist har det i Nuuk i dag, i 2019.